Тази година баловете ще съвпаднат с европейските избори. От МВР заявиха,

...
Тази година баловете ще съвпаднат с европейските избори. От МВР заявиха,
Коментари Харесай

Засилени мерки за сигурност преди началото на абитуриентските балове

Тази година баловете ще съвпаднат с европейските избори. 

От Министерство на вътрешните работи обявиха, че са подхванати нужните ограничения, с цел да може и двете събития да протекат обикновено, предава Българска национална телевизия. Най-много зрелостници в София се чакат на 24 и 26 май. Ще бъдат построени в допълнение КПП-та за контролиране и управление на придвижването.

От " Пътна полиция " обявиха, че тази година зрелостниците няма да бъдат ескортирани от техни коли, тъй като процедура демонстрира, че подобен вид ограничения за сигурност не респектират празнуващите.

Засилено ще бъде и видеонаблюдението. Поставени са спомагателни камери, които ще наблюдават придвижването в бус лентите.

От " Пътна полиция " подсетиха, че потреблението на колани в колите е обвързване освен на пасажерите, само че и на водачите. Глобата е в размер на 50 лв..

На местата, където ще се събират зрелостници, няма да бъдат допускани лица, които са дрогирани или пияни. Носенето на оръжие също е неразрешено.

" Създадена е организация за застраховане сигурността както в учебните заведения - регионите, където ще стартират тържествата, по този начин и в заведенията, където ще продължат. По отношение на самите заведения са извършени срещи с представители на заведенията ", разяснява гл. контрольор Георги Георгиев от Главна дирекция " Национална полиция ". 

Миналата година по време на баловете са регистрирани близо 400 нарушавания на пътя, повече от половината са били свързани с шофиране без колан.

От полицията още веднъж приканват за повече приемливост на пътя по време на празниците.

За да остане празничното въодушевление, „ Пътна полиция “ поучава:  

Спазвай Закона за придвижването по пътищата 

Законът и Правилникът за използване на Закона за придвижването по пътищата важат и през празничните и почивните дни. Нарушенията не остават незабелязани. Все по-често те се документират с автоматизирани механически средства и не се постанова прекъсването на автомобила сега на осъществяването на нарушаването.

Осведоми се за новите промени в Закона за придвижването по пътищата 

От тази година са в действие промени и допълнения в Закона за придвижването по пътищата и огромна част от тях касаят ръководството на моторни транспортни средства от неправоспособни водачи и от водачи под въздействието на алкохол или наркотични субстанции или техни аналози. Санкциите са съществени и за притежателите на транспортните средства, които са им ги дали.

Погрижи се за своята сигурност

Грижата за персоналната сигурност и сигурност са водещи в живота на всеки човек. Не позволявай рисковото държание на твоите другари да те сложи в заплаха от пътен или различен тип случай по време на твоя абитуриентски бал. Най-рисковото държание на возещите зрелостници е обвързвано с: ръководство с превишена скорост и осъществяване на рискови маневри с автомобили; лишаване на предимство; прекосяване при червен сигнал на светофара; погрешно транспортиране на пасажери, показващи се от прозорците и люковете на колите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пасажери от броя от местата за сядане; ръководство от неправоспособни водачи и/или използвали алкохол и/или наркотични субстанции или техни аналози; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и нападателно държание към останалите участници в придвижването, основно към пешеходците. Помни, че аленият сигнал на светофара не дава преимущество на празнуващите.

Бъди прочувствен, само че се контролирай

Еуфорията не може да скрие заплахите на пътя. Тя не е опрощение за осъществяване на недомислени и рискови дейности. Комбинацията от страсти и еуфория е неприятен консултант и води до загуба на възприятието за нерешителност, до безкритичност и рискова настъпателност. Самоконтролът в такива моменти не пречи на приповдигнатото въодушевление, само че оставя повече мемоари от претърпените страсти.

Не прекалявай с алкохола по време на бала

Алкохолът не е най-хубавото средство за повишение на настроението. Той има доста странични резултати, които се демонстрират по друго време. Възможно е алкохолното замайване даже да скапе празничното ти въодушевление и това на приятелите ти. Може да попаднеш в разнообразни рискови обстановки в резултат на „ смелите “ решения, взети под въздействието на алкохол.

Ако ще шофираш, не пий алкохол 

Ако ти ще шофираш до ресторанта и назад, не пий алкохол. Ако въпреки всичко решиш да се забавляваш по този метод, в точния момент си обезпечи изтрезнял и умел лидер на празничната кола. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „ смели ” решения, а крайният резултат е нежелателен.

Избери родител или непосредствен да ти бъде водач на бала и след него

Предварително изберете водач за празничното шествие с коли. Това може да е родител или различен непосредствен. Ако си дееспособен лидер, не шофирай под влияние на алкохол. Не се качвай в кола с водач, който към този момент е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се извършват твоите стремежи, като помолиш и останалите да не рискуват празникът да се провали. При потребност потърси подпомагане и от родителите или други близки.

Ако не си дееспособен лидер, не демонстрирай шофьорските си „ умения “ навръх бала

Ако към момента не си дееспособен лидер, само че имаш известни знания, не ги демонстрирай навръх бала. Емоциите в този миг може да се окажат неприятен консултант. Рискът от попадане в пътен случай в сходна обстановка е доста по-голям.

При потребност позвъни на телефон 112 или отиди в най-близкото районно управление 

Помогни си и самичък, като бъдеш деликатен и не се примиряваш с нарушаванията на публичния ред, които може да застрашат и сигурността на придвижването по пътищата. Не забравяй, че постоянно може да се обадиш на   телефон 112 и да поискаш помощ. Подсигури се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молбата ти за помощ. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР